SPACE ODDITY


Το Metaphor Athens φιλοξενεί την έκθεση SPACE ODDITY του Νίκου Xαραλαμπίδη

14 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2022 | Εγκαίνια: 14 Iουνίου

  To  Ίδρυμα GREECE in USA και το METAPHOR Athens σας καλούν την Τρίτη, 14 Ιουνίου στις 20:00 το βράδυ, στα εγκαίνια του συμμετοχικού, σπονδυλωτού πρότζεκτ του Νίκου Xαραλαμπίδη, με τον γενικό τίτλο SPACEODDITY. Οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν, πέρα από την ομαδική έκθεση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, διαλέξεις, περφόρμανς και καλλιτεχνικά εργαστήρια, εντάσσονται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού-ερευνητικού προγράμματος ART SPACE ODDITY (A.S.O), το οποίο εστιάζει τόσο στον ανθρωπολογικό τύπο ζωής κατά την επερχόμενη μετανθρωπιστική εποχή του διαστήματος, όσο και στις μετασχηματικές εμπειρίες της ανθρωπιστικής και ενεργειακής κρίσης της εποχής μας.       

        «Η τεχνολογική πρόοδος αποδείχθηκε θεοµηνία για τους λαούς του πλανήτη» υποστήριζε ο Κάρλ Μαρξ, δεκαετίες πριν την κορύφωση του μοντερνισμού. Στις μέρες μας, καθώς η απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου ελλοχεύει, ο ρωσικός στρατός επαληθεύει με τον πιο αιματηρό τρόπο τον Γερμανό φιλόσοφο, συνεχίζοντας να εξοντώνει μαζικά, πλήθη αμάχων. Η σύμβαση που απαγορεύει τη χρήση βομβών διασποράς, στην οποίαν έχουν προσχωρήσει περισσότερα από 120 κράτη, αφήνει αδιάφορη τη Ρωσία που με την συγκεκριμένη τεχνολογία, έχει την ευχέρεια να ισοπεδώνει καθημερινά, τεράστιες κατοικημένες περιοχές, ενώ η παράλληλη χρήση, εξειδικευμένων εκρηκτικών και πυραύλων με συστήματα πολλαπλής στόχευσης, εκτοξεύονται σαν «μάννα εξ ουρανού», ώστε οι καταστροφές να είναι ολοκληρωτικές.

        Η σύγχρονη κοινωνία των δορυφορικών τεχνολογιών και των διαστημικών εξορμήσεων, οπισθοχωρεί με ταχύτητα στον σκοταδισμό, παλινδρομώντας σε κυνικές στρατηγικές και μεθοδεύσεις του ψυχρού πολέμου. Φαινόμενα, τα οποία η ανθρωπότητα είχε τοποθετήσει στην ιστορία του παρελθόντος, επανέρχονται δριμύτερα, και επιπλέον, επιφορτισμένα με την εμφάνιση ασθενειών νέας γενιάς, ως αποτέλεσμα των ολοένα αυξανόμενων τοξικών συνθηκών διαβίωσης, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αλλά και των ακραίων φαινομένων από την αντίδραση της φύσης. Καθώς η κλιματική αλλαγή και η κατασπατάληση των ενεργειακών πόρων επηρεάζουν απειλητικά τον πλανήτη, μια στρατιά από γήινους οργανισμούς, έχουν σταλεί στη σελήνη, εδραιώνοντας την πρώτη αποικία, ενώ οι τουριστικές διαστημικές εξορμήσεις ιδιωτών, ‘’για να δουν τη Γη όπως δεν την έχει δει κανείς’’, συγκροτούν μια νέα πραγματικότητα. 

       Από την έναρξη του προγράμματος ASO, το 2018, οι συμμετέχοντες φοιτητές καλούνται να δημιουργήσουν, μέσα από ένα ευρύ φάσμα διεπιστημονικών προσεγγίσεων, τις δικές τους εικονοπλαστικές μυθολογίες για την πλανητική εποποιία του αύριο. Παράλληλα, δημιουργούν ερεθίσματα προσέλκυσης και ενεργοποίησης των πολιτών στον εθελοντισμό και την  κοινωνική προσφορά, ενώ σημαντική είναι και η διάδραση των φοιτητών με το έργο καταξιωμένων, ακόμη και ιστορικών καλλιτεχνών. Η συμβολή της τέχνης και η δύναμη της εικόνας, υπήρξε πάντοτε σημαντική στην αντίσταση ενάντια σε καταστάσεις και πολιτικές που αποδυναμώνουν την ανθρωπότητα από την ανάπτυξη, την ευημερία και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη.

        Οι εκδηλώσεις διαχωρίζονται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, που περιελάμβανε αρχικά τα φοιτητικά εργαστήρια, συνεχίζεται με την έκθεση των παραγόμενων έργων, σε διάλογο με έργα σημαντικών καλλιτεχνών που θα διαρκέσει από τις 14 μέχρι τις 2/7/22. Το δεύτερο μέρος, που περιλαμβάνει μεγαλύτερης έκτασης εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο με έναρξη τις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και το ερευνητικό πρόγραμμα ΑSO, τελούν υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Greece in Usa, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας  και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Συμμετέχουν οι:

Robin Cofer, Adham Hafez, Umut Ballikaya, Sarah Singh, Panorama editions, Γιώργος Λάππας, Santiago Sierra, Manuel Saiz, Juan Munoz, Mounir Fatmi, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Σάββας Χριστοδουλίδης, Panamarenko, Αντώνης Μιχαηλίδης, Victoria Cayre, Agathe Champagnol, Αλίκη Παλάσκα, Orlando Britto Jinorio, Γιώργος Καζάζης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ανδρέας Λυμπεράτος, Γιάννης Γαΐτης, Χαράλαμπος Δερμάτης, Παναγιώτης Σιαγκρής, Txuspo Poyo, Χαράλαμπος Θεοδώρου, Χρίστος Κατσίνης, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας, Βασιλική Σοφρά, Περσεφόνη Ζυγομαλά, Γιώργος Τριανταφυλόπουλλος, Φωτεινή Μάστορη, Ζαχαρίας Αγιοβλασίτης, Pulvis Umbra, Μάριος Αντωνιάδης, Κώστας Ζιρίδης, Στέργιος Σαμσάκης, Κώστας Φιλίππου, Χάρης Κοντοσφύρης, Κοσμάς Δενδρινός, Πάνος Τσουκανάς, Αθανασία Τσάτσου, Δανάη Γκούγια, Γιώργος Χούντας, Αθανάσιος Τριάντος, Αθανασία Κατή, Πάνος Κόλλιας, Ελίζα Καλογιάννη, Αναστασία Αλεξανδρή, Πάνος Ντε Πίντο, Αντώνης Πετράκης, Κων/τίνα Ποντίκη, Ασπασία Μαστρογιάννη, Άννα Παπαδοπούλου, Παύλος Θεοδώρου, Νίκος Λάριος, Ελένη Ζερβού, Κυριάκος Μητρόπουλος, Βασίλης Χαντζής, Βασίλης Λουλές, Στάθης Φώτης, Κατερίνα Κεραμίδα, Χάρης Μπασκόζος, Ισμήνη Γεωργιάδου, Ελένη Βουλάλα, Άρης Παπαϊωάννου, Γιάννης Μπουρνιάς, Δημοσθένης Χαδούλης, Ελισάβετ Παπαδημητρίου, Γιούλη Χάλαρη.

Πληροφορίες:

Εγκαίνια: Τρίτη 14 Ιουνίου, 20.00 

Διάρκεια Έκθεσης: Τρίτη 14 Ιουνίου – Σάββατο 2 Ιουλίου 

Ώρες λειτουργίας από Δευτέρα έως Σάββατο: 10.00 με 20.00.
Κυριακή κλειστά.

Είσοδος: Δωρεάν

Metaphor Athens, Δορυλαίου 10-12, Πλ. Μαβίλη.
Tηλ: 2106451169, Μetaphor ΙG: @metaphorathens


NOW PLAYING TRACK
Beton7

Title

Artist

SHOW ON AIR

The tube

00:00 18:00

Beton7 Art Radio
Background