Επιστήμη: Πραγματικότητα ή φαντασία; Η διάσημη Ισπανίδα συγγραφέας, Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ μιλά για την εκλαΐκευση της Επιστήμης


  • Πώς μπορείς να τρυπήσεις ένα μπαλόνι χωρίς να φύγει ο αέρας και χωρίς το μπαλόνι να σκάσει με θόρυβο;
  • Χθες κατάφερα να σβήσω το φως του δωματίου μου και να χωθώ στο κρεββάτι μου, πριν το δωμάτιο μείνει στο σκοτάδι. Ανάμεσα στον διακόπτη και στο κρεββάτι μου υπάρχει μια απόσταση τριών μέτρων. Πώς το κατάφερα;
  • Φανταστείτε έναν δρόμο, όπου κυκλοφορεί ένα σκουρόχρωμο αυτοκίνητο με τα φώτα σβηστά. Όλα τα φανάρια του δρόμου είναι κι αυτά σβηστά. Δεν υπάρχει ούτε μια ανταύγεια φωτός από σπίτια ή βιτρίνες. Ξαφνικά, μπροστά από το αυτοκίνητο πετάγεται ένας μαύρος γάτος, αλλά ο οδηγός φρενάρει εγκαίρως. Πώς κατάφερε να τον δει;
    Σε αυτά και άλλα τέτοια ερωτήματα θα απαντήσει η συγγραφέας του βιβλίου Η πόρτα με τις τρεις κλειδαριές, κβαντοφυσικός Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ, η οποία έρχεται στην Αθήνα για μία και μοναδική διάλεξη με τίτλο «Επιστήμη: Πραγματικότητα ή φαντασία;», προσκεκλημένη του Ινστιτούτου Θερβάντες, της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και των Εκδόσεων Πατάκη.

Η διάλεξη έχει σκοπό να φέρει πιο κοντά το κοινό με τον κόσμο της εκλαΐκευσης της επιστήμης και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε εφήβους μαθητές, αλλά και σε όλους τους λάτρεις της εκλαϊκευμένης επιστημονικής λογοτεχνίας. Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στα ισπανικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Είσοδος ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση θέσεων (και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων), στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου 210 9469631 και 632 (Τρίτη ως Παρασκευή ώρες: 08:00-20:00, Σάββατο και Δευτέρα ώρες: 08:00-16:00).

Η Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ γεννήθηκε το 1978 στη Βαρκελώνη. Είναι Διδάκτωρ Κβαντικής Πληροφορίας και Οπτικής και έχει εργαστεί στα πιο σημαντικά κέντρα του κόσμου, όπως το CERN, στο σχέδιο του επιταχυντή σωματιδίων LHC κ.α. και έχει οργανώσει πολλές συζητήσεις και σεμινάρια για τη διάδοση της κβαντικής φυσικής στο ευρύ κοινό. Η συγγραφέας θα μοιραστεί με το ελληνικό κοινό τις σκέψεις της για την εκλαΐκευση της επιστήμης και θα τονίσει ότι αν και η επιστήμη συχνά σχετίζεται με τύπους και αριθμούς που φαίνονται πολύπλοκοι και αφηρημένοι, στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει σχεδόν «μαγική» αν την προσεγγίσουμε με έναν λίγο πιο διαφορετικό τρόπο. Η Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ θα εξηγήσει πώς μπορούμε να επικοινωνούμε την Επιστήμη με τρόπο απολαυστικό και θα τεκμηριώσει γιατί η προσέγγιση της Επιστήμης είναι σημαντική για την εξέλιξη όλων μας. Άλλωστε η ίδια έχει δώσει το πιο απτό και πετυχημένο παράδειγμα εκλαΐκευσης της Κβαντικής Φυσικής με το μυθιστόρημά της Η πόρτα με τις τρεις κλειδαριές, που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για ένα βιβλίο για εφήβους που παρακολουθεί τον Νίκο Μιρ, έναν 14χρονο μαθητή που δεν φαντάζεται τις συνέπειες που του επιφυλάσσει η αλλαγή του δρομολογίου του για το σχολείο. Στον δρόμο του ανακαλύπτει ένα σπίτι που ποτέ δεν είχε ξαναδεί. Επειδή τον τραβάει το μυστήριο, θα μπει στο σπίτι αυτό και θα βρεθεί στον κβαντικό κόσμο, όπου θα γνωρίσει αξέχαστες εμπειρίες και θα συναντήσει το Μποζόνιο του Χιγκς!

Σημείωση: Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Επίσης υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑμεΑ. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.


NOW PLAYING TRACK
Beton7

Title

Artist

SHOW ON AIR

The tube

00:00 15:00

Beton7 Art Radio
Background