Soundart: Έκθεση & Παρουσίαση “Ακούγοντας ο ένας τον άλλο – (απ)όψεις της πόλης”


Ακούγοντας ο ένας τον άλλο – (απ)όψεις της πόλης
Soundart: Έκθεση & Παρουσίαση
13/09/2014–25/09/2014
Goethe-Institut Athen
Είσοδος ελεύθερη
Σε αγγλική γλώσσα
210 3661000

Ακούγοντας ο ένας τον άλλο – (απ)όψεις της πόλης
Διάρκεια έκθεσης: 13. – 25.09.2014
Παρουσίαση: 17.09.2014, 18.00 Uhr

Επιμέλεια: Geert Vermeire

Eίναι ένα project ανοιχτού λογισμικού που εμπλέκει ερευνητές, sound artists, σπουδαστές της τέχνης και συλλογικότητες της πόλης στη διερεύνηση της σχέσης των κατοίκων με το ηχητικό τους περιβάλλον, μέσω της δημιουργίας μιας σειράς ηχητικών περιπάτων. Το αποτέλεσμα είναι μια ηχητική χαρτογράφηση που αφορά στην πόλη, τους ανθρώπους και τις μεταξύ τους σχέσεις. Το εγχείρημα βασίζεται στην πλατφόρμα noTours που αξιοποιεί μέσα επικοινωνίας δι’εντοπισμού, επιτρέποντας τη δημιουργία διαδραστικών και τοποειδικών ηχητικών αφηγήσεων.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα του Goethe-Institut, το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με ομάδες Escoitar.org και “Φωνές”, όπως και ανεξάρτητους καλλιτέχνες και σπουδαστές. Το noTours αντιστρέφει το format των τουριστικών ηχητικών οδηγών και θέτει υπό αμφισβήτηση τους επίσημους λόγους που εμπεριέχουν. Στόχος είναι η αποδόμηση αυτού του δεσπόζοντα λόγου και ο σχεδιασμός ενός νέου μέσου αφήγησης, ανοιχτού προς τη μνήμη των κατοίκων και σύγχρονου με τον πραγματικό χώρο και χρόνο της πόλης.

Εμπνευσμένοι από την καταστασιακή πρακτική της «παράσυρσης» (dérive), δημιουργούμε διαδρομές που ξεφεύγουν από τον υπάρχοντα αστικό σχεδιασμό και το κατεξοχήν οπτικό και γεωμετρικά οριοθετημένο μοντέλο της πανοραμικής πόλης. Μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, επεμβαίνουμε σε εκτεταμένες περιοχές προβαίνοντας στην ηχητική τους «μετάλλαξη» με την υπέρθεση νέων ηχητικών επιπέδων. Μέσω της επαυξημένης ακουστικής πραγματικότητας μεταβάλλεται η αντίληψη του χώρου, ενώ η περιήγηση στην ηχητικά επαυξημένη πόλη αποκαλύπτει κρυμμένες προσωπικές ιστορίες και συναντήσεις.

Συμμετέχοντες
Περιγραφές-Καλλιτέχνες (PDF, 562 KB)

Ένα εγχείρημα του Goethe-Institut σε συνεργασία με τις ομάδες escoitar.org, noTours και Φωνές και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης GRUNDTVIG της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τo εγχείρημα είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα του συνεδρίου ICMC/SMC 2014 ως παράλληλη εκδήλωση


NOW PLAYING TRACK
Beton7

Title

Artist

Beton7 Art Radio
Background