Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ONLINE ΜΕ «ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΤΙΓΜΑ» ΤΟΥ ΦΙΛΙΠ ΡΟΘ


Πληροφορίες / Info
Date: 30 Νοεμβρίου 2020
Date end: 30 Νοεμβρίου 2020
Περιγραφή / Details

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, οι βιβλιόφιλοι δίνουν και πάλι ραντεβού, αυτή τη φορά διαδικτυακά, από τις 18.30 ως τις 20.30, για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε. Η παρέα των αναγνωστών θα έχει και πάλι την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για τον μήνα Νοέμβριο: Το ανθρώπινο στίγμα

Πολυβραβευμένος και πολυγραφότατος, ο δεξιοτέχνης της αφήγησης Φίλιπ Ροθ (1933-2018), με το χαρακτηριστικό αυτοαναφορικό του ύφος, θεωρείται μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. Εργάστηκε σταθερά και ως καθηγητής δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και στο Πρίνστον, ενώ δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για πολλά χρόνια. Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει πλήθος σημαντικές διακρίσεις: ξεχωρίζουν το  Βραβείο Pulitzer (1998) και το Διεθνές βραβείο Booker για την συνολική προσφορά του στη λογοτεχνία (2011).

Με το Βραβείο PEN/Faulkner έχει τιμηθεί «Το ανθρώπινο στίγμα» (2000), ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του αναγνωστικού κοινού διεθνώς, που έγινε ταινία από τον «οσκαρικό» σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ρόμπερτ Μπέντον (2003).  Το βιβλίο αυτό κλείνει την περίφημη τριλογία του Ροθ, η οποία συμπληρώνεται από το «Αμερικανικό ειδύλλιο» και από το «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή». Διόλου συμπτωματικά, τρεις είναι και οι τραγικοί –Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης– αγαπημένοι συγγραφείς του Κόουλμαν Σιλκ, του κεντρικού ήρωα του «Ανθρώπινου στίγματος».

Ο Σιλκ, ο οποίος εργάζεται ως καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο «Αθηνά» της Δυτικής Νέας Αγγλίας, είναι ένας Αφροαμερικανός που έχει δημιουργήσει μια ψεύτικη ταυτότητα ως Eβραίος και ζει ένα νέο παρόν αψηφώντας τα «πρέπει» της κοινωνίας και της εποχής του. Έχει δεσμό με μια γυναίκα πολύ νεότερή του, τον καταδιώκει ο ζηλότυπος πρώην σύζυγός της, ενώ θα φτάσει να κατηγορηθεί για ρατσιστική συμπεριφορά. Άραγε είναι αθώος ή ένοχος; Πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία που θέτει σε κίνδυνο την επαγγελματική του καριέρα; Θα αποφασίσει τελικά να κρύψει την αλήθεια και να σώσει τη θέση του;

Ο Πάνος Τσίρος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εν συνεχεία, στην Αγγλία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία, ασχολούμενος με το Tractatus Logico–Phillosophicus του Ludwig Wittgenstein. Εργάζεται, επί σειρά ετών, στη μέση εκπαίδευση. Το 2007 κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Γαβριηλίδη η συλλογή διηγημάτων του Φέρτε μου το κεφάλι της Μαρίας Κένσορα ενώ το 2013 απ’ τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος η συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Δεν είν’ έτσι;. Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη η τρίτη συλλογή διηγημάτων του με τον τίτλο Η μοναξιά των σκύλων. Έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά.

Info:

Δευτέρα 30/11 | 18.30-20.30

Για ενήλικες
Έως 40 συμμετοχές
Συμμετoχή με ηλεκτρονική προεγγραφή
Συντονιστής: Πάνος Τσίρος, συγγραφέας

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.
Η Λέσχη Ανάγνωσης Νοεμβρίου θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.

 

Πηγή: https://www.snfcc.org/PhilipRoth

NOW PLAYING TRACK
Beton7

Title

Artist

SHOW ON AIR

The tube

00:00 15:00

Beton7 Art Radio
Background