Nat Birchall Quartet in Athens στο Beton


Οκτώβριος 2018 κι ένας μοναδικός μουσικός της τζαζ, ο σπουδαίος βρετανός σαξοφωνίστας Nat Birchall με    το κουαρτέτο του έρχεται για πρώτη φορά στη Αθήνα.

Ο Nat Birchall γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Βοριοδυτική Αγγλία. Εκεί, στις εξοχές του Lancashire και τη μουντάδα του Manchester, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πιστέψει οτι “φυτρώνει” jazz και μάλιστα στα καλύτερά της, αλλά, o Nat Birchall ήταν αυτός που έσπασε τη σιωπή. Γεννήθηκε το 1957 σε ενα χωριό του βρετανικού Βορρά και εκεί που θα περίμενε κανείς οτι τα νιάτα του θα τα πέρναγε κολλημένος με τους Joy Division και την μετα-πανκ σκηνή του Μάντσεστερ, αυτός έδειχνε την αφοσίωσή του σε κάτι τζαμαϊκανούς μάστορες του σαξόφωνου, σαν τον τεράστιο Tommy Mc Cook και το ολόφωτο βασίλειο της dub. 
Καθοριστική ήταν η στιγμή όταν αγοράζοντας τον δίσκο Blue Train ανακάλυψε το σύμπαν του John Coltrane και τον ήχο που πραγματικά μίλησε βαθειά μέσα του.
Ο Nat ασχολήθηκε όσο λίγοι με το σαξόφωνο, και το 1999, με την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ “Sixth Sense”, οι “γνώστες” της βρετανικής jazz σκηνής από το Λονδίνο άρχισαν να μιλούν για μια αποκάλυψη. 
Το περιοδικό Mojo έγραφε πως ο ήχος του Nat Birchall ακολουθούσε την spiritual παράδοση του John Coltrane και όντως έτσι ήταν. Αυτή η – πνευματική κυρίως – προσήλωση στο κολτρεϊνικό σύμπαν, ακολουθεί τον Birchall τα τελευταία σαράντα χρόνια, παρά το γεγονός ότι στην αρχή ακολούθησε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Τούρκου Οkay Temiz, ενώ ασχολήθηκε με την hip hop σκηνή και τους Corner Crew, μπάντα με σαφείς επιρροές απο τη jazz. Μέσα στα χρόνια, οι μουσικές αναζητήσεις του Birchall γίνονταν όλο και πιο σύνθετες και η ενασχόλησή του με την spiritual κληρονομιά του Coltrane, μετουσιώθηκε σε μια αριστοτεχνική, πλην όμως περισσότερο εσωτερική έκφραση μέσα απο το σαξόφωνο. Πολλοί τον συμβούλευαν να αφήσει το Μάντσεστερ και να χωθεί στη jazz σκηνή του Λονδίνου, η επιτυχία έτσι κι αλλιώς ήταν εγγυημένη. Ο Birchall δεν ήταν σαν τους άλλους. Αποφάσισε να ακολουθήσει μια μοναχική πορεία. Όταν όμως γνώρισε τον νεαρότατο, συντοπίτη και ταλαντούχο τρομπετίστα Matthew Halsall, όλα άλλαξαν. Με το άλμπουμ “Akhenaten”, που ηχογράφησε το 2008 στην Gondwana Records, την εταιρεία του Halsall, ξεκίνησε ένα γοητευτικό ταξίδι στη χώρα της “μουσικής που έρχεται απο μέσα”, επιτέλους βρήκε συνεργάτες που μιλούσαν την ίδια γλώσσα και σιγά-σιγά, όλοι μαζί άρχισαν να “οικοδομούν” μια νέα μουσική κατάσταση στο γκρίζο Μάντσεστερ. “Πρέπει να παίζει κανείς με όση περισσότερη ψυχή μπορεί, να είναι πειστικός για τις προθέσεις του. Δεν υπάρχει κάποιο κρυμμένο νόημα μέσα σε όλα αυτά, μόνο η αλήθεια για το πως νοιώθει κανείς τη μουσικη.” λεει ο Birchall, o οποίος συνεχίζει με το ίδιο πάθος το εσωτερικό του ταξίδι στον πλανήτη της Jazz.
Δημιουργικός και ανήσυχος μουσικός-συνθέτης έχει εκδόσει δέκα άλμπουμ έως σήμερα.
Ήταν το 2013 όταν το κουιντέτο του Nat Birchall ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Λάρισα, για δύο μοναδικές συναυλίες στο Duende Jazz Bar του Κώστα Βουλτσίδη. Οι δύο μυσταγωγικές βραδιές ηχογραφήθηκαν και έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2014 κυκλοφόρησε στην Αγγλία το διπλό βινύλιο με τίτλο “Nat Birchall Quintet – Live in Larissa”. Αυτός ήταν ο έκτος προσωπικός δίσκος του και ο πρώτος “Live”. 
Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο των πιο έγκυρων jazz περιοδικών του πλανήτη, και κάποια από αυτά τον ανέδειξαν ως “Νο 1 Jazz Δίσκο του 2014”! 
Η συνέχεια βρήκε τον βρετανό μουσικό στο ίδιο μονοπάτι που με πίστη και αφοσίωση ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια. 
Το 2015 ηχογράφησε τον έβδομο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Invocations” στην εταιρεία Jazzman Records και το καλοκαίρι του 2016 κυκλοφόρησε το όγδοο με τίτλο “Creation”. 
Το 2018 κυκλοφορεί δύο δίσκους. Το άλμπουμ “Cosmic Language” στην εταιρεία Jazzman Records και το άλμπουμ “Sounds Almighty” αφιερωμένο στην dub περίοδό του συνεργαζόμενος με τον σπουδαίο τζαμαικανό τρομπονίστα Vin Gordon και τον Al Breadwinner.

Στις 18,19 & 20 Οκτωβρίου 2018 το κουαρτέτο του Nat Birchall θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στον χώρο του Beton 7 εγκαινιάζοντας το project του Λουκά Δημητρέλλου και Κώστα Βουλτσίδη με τίτλο “Ithaca – Path to music”

Στην συναυλία της τρίτης μέρας, Σάββατο 20 Οκτωβρίου θα έχουμε την χαρά και τιμή να συμπράξουν στην σκηνή ως καλεσμένοι του Nat Birchall δύο από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς. Ο Χάρης Λαμπράκης στο νέυ και ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης στα τύμπανα.

Nat Birchall Quartet

Nat Birchall – Soprano & tenor saxophones, bells, percussions
Adam Fairhall – Piano
Seth Bennett – Bass
Andy Hay – Drums, percussions

INFO
Nat Birchall – Soprano & tenor saxophones, bells, percussions
Adam Fairhall – Piano
Seth Bennett – Bass
Andy Hay – Drums, percussions

Special guests on Saturday 20 October: Harris Lambrakis & Nikos Sidirokastritis
Project: Ithaca- Path to music

Ημερομηνίες: 18, 19 & 20 Οκτωβρίου 2018
Ώρα Έναρξης: 21:30
Είσοδος: 20 ευρώ
Η προπώληση εισιτηρίων από 20/9/2018 στο beton7, viva.gr, ΖΑΧΑΡΙΑΣ RECORDS – HΦΑΙΣΤΟΥ 20

Beton7 | Πύδνας 7, Βοτανικός-Αθήνα 1855 (σταθμός μετρό Κεραμεικός)
τηλ.: + 30 210 7512625 | www.beton7.com – info@beton7.com


NOW PLAYING TRACK
Beton7

Title

Artist

SHOW ON AIR

Beton7 Art Radio
Background