ElaiΩnas Festival | Πέμπτη 1 Ιουνίου με Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017


ElaiΩnas Festival | Πέμπτη 1 Ιουνίου με Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό της Αθήνας, το ElaiΩnas Festival σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έρχεται για τρίτη χρονιά παρουσιάζοντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εκθέσεις εμπνευσμένες από την ίδια την ιστορία αυτής της πόλης. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Μεταμορφώσεις ενός οικείου προσώπου από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η Αθήνα έτσι όπως την είδαν να μεταμορφώνεται Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες, ιστορικοί, συγγραφείς και ποιητές.

Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό της Αθήνας, το ElaiΩnas Festival σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έρχεται για τρίτη χρονιά παρουσιάζοντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εκθέσεις εμπνευσμένες από την ίδια την ιστορία αυτής της πόλης. Στις δυο πρώτες διοργανώσεις (2015 & 2016), χτίστηκε πάνω σε θεματικές που αφορούσαν στην αρχαία Αθήνα, τον Ελαιώνα, την Οδύσσεια, την έννοια της αρχαίας πόλης και την εξέλιξη της στο σύγχρονο αστικό τοπίο.
Φέτος, το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην Αθήνα από τον 19ο αιώνα ως σήμερα.

Ξένοι περιηγητές και φιλέλληνες, από τον Μπάιρον μέχρι τον σύγχρονό μας Λακαριέρ, όλοι βιώνουν το ταξίδι στην Αθήνα σαν επιστροφή στις δικές τους αληθινές ρίζες και προβάλουν πάνω της την αναζήτηση μιας εσώτερης νοητής Ιθάκης – την ίδια την πηγή του ανθρωπισμού.

Τα δύο τελευταία χρόνια το ElaiΩnas Festival δημιούργησε ένα δίκτυο αφύπνισης με τον κόπο και τη συνεισφορά πολλών ανθρώπων του πνεύματος, καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών. Φέτος, σκοπός είναι να δοθεί ξανά η δυνατότητα σε μουσικούς και σκηνοθέτες να πειραματιστούν με τις ομάδες τους και να ανεβάσουν πρωτότυπες παραστάσεις για το φεστιβάλ, εμπνευσμένες από διαχρονικά ελληνικά και όχι μόνο κείμενα, δοκίμια, μονογραφίες, έργα τέχνης και μελέτες που αφορούν στο φυσικό και το αστικό τοπίο και ό,τι έρχεται σε διάλογο με αυτά.

Οι δράσεις του φεστιβάλ θα εξελιχθούν από την Πέμπτη 1 Ιουνίου εώς την Τετάρτη 7 Ιουνίου στο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα και από την Πέμπτη 8 Ιουνίου και μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο ιστορικό Υπόγειο της Πεσμαζόγλου. Η λήξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Ιουνίου, στο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα σε μια ανοιχτή για όλους, κοινή ‘’τράπεζα αγάπης’’, με Αμοργιανή κουζίνα και προϊόντα. Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρέχεται μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους νέους της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ένα κουάρτετο εγχόρδων στο Αρχαίο Γυμνάσιο του Πλάτωνα, ένα πιάνο με ουρά μέσα στα δέντρα του πάρκου, η λίμνη της Κερκίνης, ο βυθός των μικρών Κυκλάδων, η Μάνια Παπαδημητρίου, η Ρούλα Πατεράκη, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Νίκος Ψάρρας και ο γιος του Ζακ-Υβ Κουστώ συνθέτουν μεταξύ άλλων το μωσαϊκό του φετινού φεστιβάλ.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Πέμπτη 1 Ιουνίου
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα

20.00 Περί έρωτος, Συμπόσιον – Πλάτων

Σκηνική σύνθεση/ Σκηνοθετική Επιμέλεια- Εύα Οικονόμου- Βαμβακά
Συνδημιουργούν: Στέλλα Αυγουστίδου, Κατερίνα Δημάτη, Λυδία Δημητριάδη, Όλγα Μπρούμα, Δήμητρα Τάμπαση, Ελεάννα Φινοκαλιώτη
Ερμηνεύουν: Στέλλα Αυγουστίδου, Κατερίνα Δημάτη, Λυδία Δημητριάδη, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Ολγα Παπαδοπούλου, Δήμητρα Τάμπαση, Ελεάννα Φινοκαλιώτη,
Μουσικός επί σκηνής: Μαριλένα Ορφανού (LOO)

21:00 Frog String Quartet

Γιάννης Ζαριάς-Βιολί, Θέμης Νικολούδης-Βιολί, Μιχάλης Καταχανάς – Βιόλα, Κώστας Αρσένης – κοντραμπάσο

Παρασκευή 2 Ιουνίου

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα

20:00 Μικρό σχόλιο μετά την επιστροφή της Ιφιγένειας – 1ο μέρος
Ένα πείραμα που χωρίζεται σε δύο δράσεις. Η πρώτη στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου θα διαβαστεί από τον Αλέξανδρο Μυλωνά το κείμενο «Μικρό Σχόλιο για την Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Δημήτρη Χατζή, ενώ θα ακούσουμε το Ιφιγένεια blues για πρώτη φορά και θα δούμε τη Μυρτώ Δελημιχάλη σε ένα αυτοσχεδιαστικό performance σύγχρονου χορού.

21:00 Μουσική – Εύα Ατματζίδου
Η κιθαρίστρια και συνθέτης Εύα Ατματζίδου, αναζητώντας διαρκώς νέους ήχους και τρόπους έκφρασης, παρουσιάζει τις συνθέσεις της για σόλο ακουστική και δωδεκάχορδη κιθάρα.

Σάββατο 3 Ιουνίου
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα

20:00 Μουσική – POLYPALA
Με αυτή την πρώτη συνεργασία τους ως POLYPALA, ο τρομπετίστας Αντρέας Πολυζωγόπουλος και ο μπασίστας Γιώργος Παλαμιώτης, προσκαλούν σε ένα ταξίδι σε μέρη και χρόνους, που ο ίδιος ο ακροατής είναι ελεύθερος να ορίσει όπως θέλει.

Κυριακή 4 Ιούνιου
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα

19:00 Θεατρικό δρώμενο – Εντός εκτός και επί της Πολιτείας.
Επτά νέοι άνθρωποι αφηγούνται, αναρωτιούνται, προβληματίζονται για την αξία της δικαιοσύνης και την εξέλιξη της μέχρι σήμερα. Συνωμοτούν «σε κύκλο» και απευθύνονται στο κοινό/θεατές σε μια ενεργή συνομιλία μεταξύ του τότε και του τώρα.
Ερευνούν και συμμετέχουν: Αλέξανδρος Αμπράζης, Ειρήνη Ζήκα, Ιάσωνας Καστόρης, Γιάννης Κουρμπάνης, Δανάη Μουτσοπούλου, Σταμάτης Μπάκνης. Σύλληψη/σκηνοθεσία: Ναταλία Στυλιανού.
Βοηθοί σκηνοθέτη/συντονιστές ερευνητικής ομάδας: Δήμητρα Δρακοπούλου, Ιάκωβος Μηνδρινός. Ευχαριστούμε πολύ την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ‘’Δήλος’’ και ιδιαίτερα την κα Δήμητρα Χατούπη για την πολύτιμη προσφορά και την βοήθεια της για αυτήν την εκπαιδευτική δράση.


21:00 Μουσική – Μυταράκης/Σκούτας
Ένα ιδιαίτερο ντουέτο που επανατοποθετεί στο σήμερα το ρεμπέτικο, με βαθειά γνώση και σεβασμό.
Βασίλης Σκούτας – Μπουζούκι, Δημήτρης Μυταράκης – Κιθάρα

Δευτέρα 5 Ιουνίου
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα

20:00 Μουσική – Πνοές, χορδές και ήρωες του αρχαίου μύθου.
Γωγώ Ξαγαρά-άρπα, Νίκος Νικόπουλος-φλάουτο.

21:30 Σινεμά – Οι μέρες της λίμνης (2016)
Το βραβευμένο από την wwf ντοκυμαντέρ της Χαράς Φράγκου και της Πανδώρας Μουρίκη, για την λίμνη Κερκίνη μέσα από μια ανθρώπινη ιστορία.

Τρίτη 6 Ιουνίου
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα

20:00 Μουσική – Αλέκος Βρέττος quartet
Jazz με Αραβικά, Ελληνικά και Αρμένικα στοιχεία παίζουν οι:
Αλέκος Βρέττος–ούτι, Δημήτρης Σεβδαλής–πιάνο, Περικλής Τριβόλης–μπάσο, Δημήτρης Κλωνής-τύμπανα


21:30 Σινεμά – Guardians Of The Aegean (2016)
Το αιγαίο, οι ψαράδες του και η συνύπαρξή τους με την θάλασσα. Πολυβραβευμένο ντοκυμαντέρ του Όμηρου Ευαγγελινού, με τούς Pierre-Yves Cousteau και Πέτρο Νικολαίδη.

Τετάρτη 7 Ιουνίου
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα

20:30 Μουσική – Στάθης Άννινος
Προσωπικές συνθέσεις αλλά και διασκευές αγαπημένων του συνθετών, επιλεγμένες για σόλο πιάνο.o edit.

Πέμπτη 8 Ιουνίου
Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο

21.00 Θέατρική παράσταση – Εξόριστοι εις τας Αθήνας
Ένας άνδρας και μια γυναίκα αφηγούνται με τη βοήθεια ενός λαούτου, τη ζωή στην Αθήνα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Διηγήματα της «αλογιάριαστης γενιάς» των πεζογράφων της Ελλάδας του 1920. Σύνθεση κειμένου και δραματουργική επεξεργασία από το σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς σε συνεργασία με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Δ. Τζαμιώτη.
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης.
Ηθοποιοί: Ναταλία Στυλιανού, Στάθης Κόκκορης. Στο λαούτο η Μαρία Πλουμή.


22:30 Μουσική – Δημήτρης Καλαμαράς quartet
Ένα από τα πιό νέα σχήματα της Αθηναικής jazz σκηνής σε προσωπικές συνθέσεις.
Δημήτρης Καλαμαράς – κιθάρα, Δημήτρης Καματερός – πίανο, Σωτήρης Τσόλης – ντραμς, Λαμπρος Παπανικολάου – μπάσο

Παρασκευή 9 Ιουνίου

Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο

21:00 Θεατρικό δρώμενο – Μεράκι που το’χω να υπάρξω ακόμη
Βασισμένο σε ποιήματα του Ν. Καρούζου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γεωργουδάκη. Δραματουργική Συνεργασία: Έλενα Τριανταφυλοπούλου. Παίζουν: Ειρήνη Κότσιφα, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Χάρης Φλέουρας.

22:30 Μουσική – Tricoolore – συμμετέχει ο Παντελής Στόικος
Μέσα στον παγκόσμιο χαρακτήρα της τζαζ, από την αφρικάνικη «ψυχή» της νέας Ορλεάνης και τους γαλλικούς πειραματισμούς, ως τα μακάμια της ανατολής, ενσωματώνεται η ελληνική έκφραση και παράδοση. World jazz.
Άγγελος Δούκας – πιάνο, Νίκος Δούκας – μπάσσο, Βασίλης Βασιλείου – τύμπανα/κρουστά, Παντελής Στόικος – τρομπέτα.

Σάββατο 10 Ιουνίου
Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο

20:00 Μουσικό αναλόγιο – Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε.
βασισμένο στο ποίημα “Ο τελευταίος σταθμός” του Γ. Σεφέρη. Η Μάνια Παπαδημητρίου διαβάζει το γνωστό ποίημα του Γ. Σεφέρη που αποτελεί την αφορμή για την δημιουργία αυτού του δρώμενου. Η Φ. Παπαδόδημα μελοποιεί αποσπάσματα του ποιήματος αλλά και άλλων ποιημάτων του σπουδαίου ποιητή με παρόμοιο θεματικό άξονα.

21:00 Θεατρικό δρώμενο – Μικρό σχόλιο μετά την επιστροφή της Ιφιγένειας – 2ο μέρος.
Βασισμένο στην Επιστροφή της Ιφιγένειας, του Γιάννη Ρίτσου και άλλα κείμενα.
Ιδέα-Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα. Εικαστικός: Αλέξανδρος Κακλαμάνος. Χορεύτρια: Μυρτώ Δελημιχαλή.
Με τους ηθοποιούς: Στέλλα Αντύπα, Αλέξανδρο Μυλωνά, Κατερίνα Φωτιάδη.

Κυριακή 11 Ιουνίου
Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο

19:00 Murder in the Cathedral. «Το φονικό στην εκκλησιά».
Δύο κορυφαίοι ποιητές του 20ου αιώνα, δυο νομπελίστες, παραδίδουν στην ελληνική γλώσσα ένα σπουδαίο έργο. Το πρώτο ολοκληρωμένο κείμενο του Τόμας Έλιοτ για το θέατρο, ένα ποιητικό όραμα που γράφτηκε για τις γιορτές του Καντέρμπουρι το 1935 και που μεταφράστηκε το 1963 από τον Γιώργο Σεφέρη, λίγους μήνες πριν την βράβευσή του από τη Σουηδική Ακαδημία.

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Μετεγγραφή για δύο πρόσωπα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Δήμητρα Λιάκουρα
Επιμέλεια φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Ερμηνεύουν η Ρούλα Πατεράκη και ο Νίκος Ψαρράς

Δευτέρα 12 Ιουνίου
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα

19:00 Ανοιχτό γεύμα – κοινή τράπεζα αγάπης
Ένα ανοιχτο γεύμα με Αμοργιανό κατσικάκι και άλλα προιόντα του νησιού.


NOW PLAYING TRACK
Beton7

Title

Artist

SHOW ON AIR

The tube

18:30 24:00

Beton7 Art Radio
Background