International Reggae Poster Contest


Τρίτος Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας Reggae
Θέμα: ”Προς ένα Reggae Hall of Fame, Γιορτάζοντας τη Μεγάλη Τζαμαϊκανή Μουσική”

O Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας Reggae (International Reggae Poster Contest – IRPC) είναι μια πρωτοβουλία για τον εορτασμό της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και του πλούτου της reggae μουσικής. Πρόκειται για μια παγκόσμια εκστρατεία που δρα ως καταλύτης για ένα νέο όραμα. Το θέμα του διαγωνισμού αναδεικνύει αυτό το όραμα: “Προς ένα Reggae Hall of Fame, Γιορτάζοντας τη Μεγάλη Τζαμαϊκανή Μουσική”. Ο IRPC τονίζει την παγκοσμιοποίηση και τη διεισδυτικότητα της reggae και τη θετική επίδραση του μηνύματός της στον κόσμο. Ο διαγωνισμός ιδρύθηκε και διοργανώθηκε από τους Michael Thompson και Μαρία Παπαευσταθίου, το 2011. Ο γενικός όρος «reggae», όπως χρησιμοποιείται από τον Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας Reggae, περιλαμβάνει όλα τα δημοφιλή μουσικά τζαμαϊκανά είδη: Ska, Rocksteady, Roots Reggae, Dub, Dancehall και το μοναδικό Soundsystem. Η επιτυχία του IRPC αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των αφισών που έχουν υποβληθεί στα τρία χρόνια ύπαρξης ― πάνω από 3000 αφίσες από 95 χώρες. 

Στις 5 Ιανουαρίου 2015, οι διοργανωτές και η κριτική επιτροπή του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αφίσας Reggae (IRPC) του 2014, ανακοινώσανε τις συμμετοχές που βραβεύθηκαν. Συγχαρητήρια σε όλους τους 100 νικητές από όλο τον κόσμο αλλά και σε
όλους τους συμμετέχοντες. Ο IRPC ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού την 1η Ιουλίου 2014 και έκλεισε το Νοέμβριο του 2014 με 1010 συμμετοχές, από 646 designers, από 79 χώρες. Οι νικητές επιλέχθηκαν από 444 φιναλίστ.
Οι νικητές είναι:
1η θέση: Andreas Wikström, Σουηδία
2η θέση: Avi Marciano, Αμερική
3η θέση: Dariush Allahyari, Ιράν
Ενώ την 9η θέση πήρε ο έλληνας γραφίστας και αρχιτέκτονας, Θεόδωρος Κονταξής και την 79η ο Σταύρος Δάμος από τη Θεσσαλονίκη.
Οι νικητές επιλέχθηκαν από τα ακόλουθα μέλη της κριτικής επιτροπής:
Επιτροπή Προεπιλογής: Elmer Sosa, Μεξικό. Eric Francis Eshun, Γκάνα, Frank Arbelo, Κούβα. Jon Daniel, Αγγλία. Kathiana Cardona OpArt, Βενεζουέλα, Ola Kot, Πολωνία. Pamela Campagna Scheiderbauer, Ιταλία. PROP4G4ND4, Ελλάδα. Susan Lee Quee, Τζαμάικα, Tomoko Miyagawa, Ιαπωνία.
Τελική Επιτροπή: Andrew Lewis, Καναδά. Χάρης Τσέβης, Ελλάδα, Luba Lukova, Αμερική. Mirko Ilic, Αμερική. John Moore, Βενεζουέλα. Richard B. Doubleday, Αμερική. Roy Villalobos, Αμερική. Sergio Olivotti, Ιταλια. Suzana Machicao, Αμερική. Yossi Lemel, Ισραήλ. Juan Carlos Darias, Βενεζουέλα.

Ελληνικές συμμετοχές:

Θεόδωρος Κονταξής (9η θέση):

Σταύρος Δάμος (79η θέση):

Η διοργάνωση του διαγωνισμού αφίσας έχει και κάποιους βασικούς στόχους. Ο ένας είναι να οικοδομηθεί μια διεθνής πλατφόρμα που θα δώσει σάρκα και οστά σε ένα μεγαλόπνοο όραμα: την ανέγερση ενός μουσείου παγκόσμιου ενδιαφέροντος ― του Reggae Hall of Fame Museum and Performance Center, στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, όπου θα αναβιώνουν η φωνή, το όραμα και το λεξιλόγιο της τζαμαϊκανής λαϊκής μουσικής. Ως ιδανικό αρχιτέκτονα για αυτό το μεγάλο εγχείρημα οι διοργανωτές θεωρούν τον Frank Gehry, ένα όνομα συνώνυμο με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που προκαλεί αστικό μετασχηματισμό. Ο Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας Reggae είναι η αρχή μιας παγκόσμιας εκστρατείας που “εκμεταλλεύεται” τα ισχυρά εργαλεία των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημιουργικής έκφρασης, των εικαστικών τεχνών. Ο άλλος σημαντικός στόχος του IRPC είναι να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για το σχολείο “Alpha Boys School”. Το Alpha Boys School είναι ένα σχολείο επαγγελματικής κατάρτισης για προνομιούχους νέους, που βρίσκεται στην καρδιά του Κίγκστον και ιδρύθηκε το 1880 από τις Sisters of Mercy. Έχει μεγάλη ιστορία τζαμαϊκανής επιτυχίας, αφού δημιούργησε μερικούς από τους πιο αξιόλογους θρύλους στην ιστορία της reggae, συμπεριλαμβανομένων των Don Drummond των Skatalites, τον ντράμερ Horsemouth και τον Yellowman, ενός από τους πρώτους σούπερ σταρ της dancehall. Αυτό το αξιοθαύμαστο ίδρυμα θα πρέπει να γιορτάζεται και να αναπαράγεται. Χωρίς αυτό το γόνιμο έδαφος της κατάρτισης, δεν θα μπορούσε να δει την άνθηση της η παγκόσμια μουσική που καλούμε Reggae.
Στις εκθέσεις IRPC εκτίθενται κάθε χρόνο πάνω από 100 αφίσες reggae από τους νικητές σε όλο τον κόσμο. Οι εκτιθέμενες αφίσες θα δώσουν την ευκαιρία να αντλήσουν κεφάλαια για το Alpha Boys School μέσω της πώλησης των αφισών που έχουν υποβληθεί. Ο IRPC πραγματοποίησε δύο δημοπρασίες το 2012, μία στην Εθνική Πινακοθήκη της Τζαμάικα στο Κίνγκστον και την άλλη στο ξενοδοχείο Chris Blackwell Strawberry Hill Hotel στην ιρλανδική πόλη κοντά στο Κίνγκστον. Αυτές οι προσπάθειες έφεραν $8.000 και όλα τα έσοδα πήγαν στο Alpha Boys School. O IRPC προσδοκεί κι άλλες μελλοντικές δημοπρασίες ή πώληση των αφισών από τις εκθέσεις του διαγωνισμού σε όλο τον κόσμο. Η οπτική ταυτότητα του σχολείου επίσης έχει αλλάξει εμφάνιση με ένα νέο λογότυπο που σχεδιάστηκε από τον Michael Thompson.
Τα αγόρια του Alpha Boys School χρειάζονται την υποστήριξή σας.

Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και μάθετε πώς να συνεισφέρετε :
www.alphaboysschool.org.


NOW PLAYING TRACK
Beton7

Title

Artist

SHOW ON AIR

The tube

00:00 15:00

Beton7 Art Radio
Background