Εποχιακή εμφάνιση βατράχων | 3/11/14 | 18:00


Αυτή τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στην “Εποχιακή εμφάνιση βατράχων”, καλεσμένοι οι συντελεστές της παράστασης τα “Μάγια της Πεταλούδας”.
Τα μάγια της Πεταλούδας του  F.G. Lorca στο Σύγχρονο Θέατρο σε μορφή Μιούζικαλ για παιδιά κάθε ηλικίας από 9 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 3 μ.μ. αλλά και Κυριακή στις 11 το πρωί  και  στις 3 το μεσημέρι.

Τα μάγια της πεταλούδας…
Είναι το πρώτο θεατρικό έργο του ποιητή F.G. Lorca. Πρόκειται για μια κωμωδία με πρωταγωνιστές τα έντομα που κατοικούν σ’ ένα λιβάδι όπου η ζωή κυλά ήρεμα. Ο νεαρός Lorca ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του, τον νεαρό Σκαθαράκο που διψά για μια ζωή γεμάτη ποίηση και ελευθερία. Πάνω σ’ αυτόν τον καμβά ο ποιητής πλέκει και ανατρέπει την καθημερινότητα της ζωής των εντόμων του, δημιουργεί μια κοινωνία που μπαίνει σε κρίση, εξαιτίας  της παράξενης φύσης του Σκαθαράκου – ποιητή, που επιμένει στην αναζήτηση της Ελευθερίας. Όλα ανατρέπονται και η κρίση αναμέσα στα έντομα βαθαίνει όταν εμφανίζεται μια πληγωμένη πεταλούδα. Ο Σκαθαράκος την ερωτεύεται και θέλει να την κρατήσει κοντά του. Όμως τελικά η πεταλούδα υπακούοντας στην ελεύθερη φύση της πετά για τον δικό της κόσμο.
Ένας κόσμος φαντασίας γεμάτος χρώματα, αισθήματα, υψηλές αξίες ξεπροβάλλει μέσα από αυτό το σημαντικό κείμενο του Λόρκα. Η ευαίσθητη ποίηση συναντά τη μοναδική ευαισθησία των παιδιών.
Στην παράστασή μας, 17 νέοι ηθοποιοί μεταμορφώνονται στην πολύχρωμη κοινότητα των εντόμων του Lorca, και μέσα από την πρωτότυπη μουσική, το τραγούδι, το χορό στήνουν έναν καινούργιο τρόπο αφήγησης του κλασσικού αριστουργήματος.

Η αναζήτηση της Ελευθερίας, ο Έρωτας, η Ανατροπή – βασικές ανησυχίες των εφήβων και ζητούμενα του ποιητή, γίνονται άξονες της παράστασης μας και η θεατρική πράξη γίνεται η δική μας απάντηση στο δύσκολο αίτημα του ανθρώπου για ελευθερία.

Ο Χρίστος Θεοδώρου  έγραψε μια ευαίσθητη και ευφάνταση μουσική πάνω στο λιμπρέτο του Μιχάλη Γελασάκη και παρέδωσαν αυτό το υλικό στη Χορογράφο και Σκηνοθέτιδα Νικολέτα Ξεναρίου και όλοι μαζί έχουν δουλέψει με όρεξη και εντατικά για πάνω από ένα χρόνο, ώστε με τη συνέργεια της σκηνογράφου Κωσταντίνας Κρίγκου να μας παραδίδουν σήμερα μια ευφάνταστη παράσταση.


Το νεανικό κοινό, φύσει κοντά στα ζητούμενα του έργου, καλείται να μοιραστεί μαζί μας  την περιπέτεια του μικρού Σκαθαράκου και ταυτόχρονα ν’ αναρωτηθεί και ν’ αναζητήσει τις δικές του απαντήσεις ελεύθερα και δημιουργικά!

Μετά από συμφωνία ανάμεσα στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ και τη Σχολή Θεάτρου «δήλος» – Δήμητρα Χατούπη, οι δύο οργανισμοί θα συνεργάζονται για τα επόμενα χρόνια.  Απόφοιτοι της σχολής θα συμμετέχουν σε  παραστάσεις  που θα είναι συμπαραγωγή των δυο οργανισμών. Οι παραστάσεις παρουσιάζονται στο πλαίσιο του χειμερινού προγράμματος του Σύγχρονου Θεάτρου.
Σαν πρώτη  κίνηση επιλέχθηκε να είναι μια παράσταση ενός σημαντικού κειμένου της παγκόσμια παραγωγής, «Τα μάγια της πεταλούδα» του F.G. Lorca, διασκευασμένο σε μιούζικαλ που απευθύνεται σε νέους και παιδιά όλων των ηλικιών. Ήταν υποχρέωσή μας η πρώτη παρουσίαση αυτού του ελπιδοφόρου προγράμματος να απευθύνεται σε νέους και παιδιά αλλά και ν’ αποτελέσει μια πρόταση μέσα στον πολύπαθο χώρο του παιδικού θεάτρου.
Με την συμμετοχή 17 νέων ηθοποιών (αριθμός ρεκόρ για αυτήν την εποχή) και με τη διδασκαλία άξιων καλλιτεχνών και δασκάλων της σχολής νομίζουμε ότι δημιουργείται μια παράσταση που θα  αποτελέσει πρότυπο για το παιδικό θέατρο, πρώτιστα καλλιτεχνικά αλλά και παιδαγωγικά.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Λιμπρέτο: Μιχάλης Γελασάκης
Σκηνοθεσία: Νικολέτα Ξεναρίου
Δραματουργικη Επεξεργασία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική Διδασκαλία: Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου
Β.Σκηνοθέτη: Μαντώ Κεραμυδά

Παίζουν οι: Χριστίνα Απαννά,Άννα-Μαρία Βέλλη, ,Βαγγέλης Γαβριήλ,Μαρτίνα Δημοπούλου, Ισμήνη Κακούρα Βαρακλή ,Άρης Κανέλλος,Ανδρέας Κανελλόπουλος,Μαρία Καρύδη ,Ζωή Κατσαμάνη,Νίκος Κουρνιάτης,Χριστίνα Μαριάνου,Εμα Μαυρέλη,Παύλος Παυλίδης,Κατερίνα Πρωτονοταρίου,Μάριος Ράμμος, Άννα Χανιώτη,Βαρβάρα Χριστοφή

Παίζουν οι Μουσικοί:  Θεοδόσης Άγγελος Σμυρνιός, Χρίστος Θεοδώρου


NOW PLAYING TRACK
Beton7

Title

Artist

SHOW ON AIR

The tube

00:00 16:00

Beton7 Art Radio
Background