Open Call | New Babylon Revisited | Συμμετοχικές δράσεις και περιπλανήσεις για τη μετα-ψηφιακή πόλη


Open Call | New Babylon Revisited | Συμμετοχικές δράσεις και περιπλανήσεις για τη μετα-ψηφιακή πόλη

Δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (περιορισμένος αριθμός θέσεων) στο: info@newbabylonrevisited.net

Ένα εγχείρημα του Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Circuits and Currents project space και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, το Common Media Lab του Center for Digital Cultures του πανεπιστημίου της Leuphana, το 3 137, το Space Under, τους Errands και το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών.
Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Σοφία Ντώνα

Η Νέα Βαβυλώνα ήταν ένα μοντέλο ουτοπικής πόλης του αρχιτέκτονα Constant. Βασιζόταν στη λογική ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου που επέτρεπε δυναμικές και παιγνιώδεις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους και το περιβάλλον τους. Η Νέα Βαβυλώνα ήταν μία πόλη που δε χτίστηκε ποτέ αλλά μέρος της σκέψης του Constant φαίνεται να γίνεται σήμερα πραγματικότητα με τον πιο αντιφατικό τρόπο. Η ζωή στις ανερχόμενες “έξυπνες πόλεις” φαίνεται να έχει χαρακτήρα ανοικτό, συμμετοχικό και παιγνιώδη αλλά η συνεχής συνδεσιμότητα και η ατέρμονη συλλογή και αξιοποίηση αστικών δεδομένων μικρά περιθώρια αφήνουν για μία απρόβλεπτη, εφήμερη και ελεύθερη αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Καθώς στη μετα-ψηφιακή εποχή η εξιδανίκευση της συνδεδεμένης πόλης μοιάζει να περνάει στο παρελθόν, γινεται και πάλι διακριτή η ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό των στοιχείων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενωτικά, συσπειρωτικά για τους κατοίκους της.

Το New Babylon Revisited προσκαλεί στην Αθήνα καλλιτέχνες και θεωρητικούς για δράσεις και εργαστήρια που προτείνουν διαφορετικές αρχιτεκτονικές συνδεσιμότητας και επαναπροσεγγίζουν τις υποδομές των δικτύων, τεχνολογικών και μη, που βρίσκονται στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, τα γραφεία και τα εργαστήρια ενός κτιρίου στην Πραξιτέλους θα ενωθούν με την κατασκευή ενός δικτύου από σωλήνες και κάψουλες που παραπέμπει στους “πνευματικούς σωλήνες” των μητροπόλεων στο παρελθόν. Μια περιπλάνηση στην πόλη θα προσφέρει την ευκαιρία για ελεύθερη ανταλλαγή αρχείων και μια συζήτηση για περίφραξη των αθηναϊκών κοινών θα μεταφερθεί σε ένα, εκτός του διαδικτύου, ασύρματο δίκτυο. Ένα παρασιτικό μετακινούμενο μικρο-συνέδριο θα επαναπροσεγγίσει την Αθήνα και ένας ραδιοφωνικός σταθμός στη Μαυρομιχάλη θα λειτουργήσει σαν ανοιχτό και προσβάσιμο δίκτυο προσκαλώντας τους κατοίκους σε συζητήσεις και δράσεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και θεωρητικοί:
Telekommunisten (Baruch Gottlieb & Jeff Mann) σε συνεργασία με την ομάδα Errands
reSync [Adnan Hadzi, James Stevens], Αντώνης Γαλανόπουλος & Oliver Lerone Schultz
Christina Kral /YΚΟΝ & Angela Jeradi
Πάκυ Βλασσοπούλου, Daniel Kemeny, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου, & Andreas Sell

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


NOW PLAYING TRACK
Beton7

Title

Artist

Beton7 Art Radio
Background