Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Instituto Cervantes


Σύγχρονος Ισπανικός Κινηματογράφος

Κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αι. συντελέστηκε μια σειρά αλλαγών στον τομέα της κινηματογραφικής δημιουργίας, που έφερε σε επαφή την 7η τέχνη με άλλους κλάδους της οπτικοακουστικής παραγωγής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπου τα κινηματογραφικά έργα προβάλλονται σε διαφορετικά μέρη και μέσα και όχι μόνον στους κινηματογράφους και στις τηλεοράσεις (αλλά και στους υπολογιστές και στα κινητά τηλέφωνα π.χ.), έχουμε να κάνουμε πλέον με ένα πολύ ευρύτερο και ποικίλο κοινό. Η ποικιλία των δυνατοτήτων όσον αφορά την κινηματογραφική δημιουργία και παραγωγή ανταποκρίνεται έξυπνα στο άνοιγμα προς νέα είδη κοινού, τα οποία θα συναντηθούν με ιστορίες, χαρακτήρες και τρόπους αφήγησης υποχρεωτικά διαφορετικούς. Αυτός ο κινηματογραφικός κύκλος περιλαμβάνει πέντε ταινίες που ενσαρκώνουν διαφορετικές ανησυχίες της κινηματογραφικής παραγωγής. Αναζητούν διαφορετικές αναφορές στην παράδοση και στην μορφή και φιλοδοξούν να φτάσουν σε διαφορετικά είδη κοινού.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23
Με υποτίτλους στα ελληνικά
Δωρεάν είσοδος
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι προβολές ξεκινούν στις 7.30 μ.μ. ακριβώς. Αφού αρχίσει η ταινία, δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα, ακόμη κι αν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις. Από τις 7 μ.μ. μοιράζονται αριθμημένα δελτία εισόδου (δωρεάν). Μόλις εξαντληθούν τα δελτία εισόδου, απαγορεύεται η είσοδος σε ορθίους.
Σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα και την Strada Films.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Παρουσίαση βιβλίου | Βασίλης Βασιλικός, Γλαύκος Θρασάκης, παρουσία του συγγραφέα

Το βιβλίο Γλαύκος Θρασάκης αφηγείται την αναζήτηση ενός φανταστικού συγγραφέα, του πιο γνωστού στην Ελλάδα και αγαπημένου του αφηγητή, ο οποίος εξαφανίστηκε στη ζούγκλα της Νέας Γουινέας. Υποτίθεται ό τι τον κατασπάραξαν οι ανθρωποφάγοι ιθαγενείς τους οποίους είχε πάει να μελετήσει. Με αυτή την αφετηρία, ο Βασίλης Βασιλικός εναλλάσσει την αφήγηση πάνω στην έρευνα με περιγραφές της διεθνούς πολιτικής ίντριγκας του 20ου αιώνα και με σκέψεις σχετικά με την ίδια τη λογοτεχνική δημιουργία, μ’ ένα κομψό ύφος, πλούσιο σε αποχρώσεις και ειρωνεία. Εξαιρετικό μυθιστόρημα για όσους αποζητούν έξυπνα αναγνώσματα, μέσα από τα οποία μαθαίνουν γι τις ανησυχίες του συγγραφέα όταν έρχεται αντιμέτωπος με το λευκό χαρτί, ενώ παράλληλα αφηγείται την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας: τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την γερμανική κατοχή, την αντίσταση και το αντάρτικο, την δικτατορία των συνταγματαρχών…
Είναι το αγαπημένο μυθιστόρημα του συγγραφέα, ο οποίος το ξεκίνησε όταν ήταν εξόριστος και το διαμόρφωνε και το ξανάγραφε επί σχεδόν 40 χρόνια.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο επίκουρος καθηγητής μεταφρασεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης και ο μεταφραστής του βιβλίου στα ισπανικά Άνχελ Πέρεθ Γκονθάλεθ.

Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23. Είσοδος ελεύθερη.

Ρομπέρτο Γουάιτ: Περίεργα πλασματάκια

Θεατρική παράσταση
Θεατρική παράσταση που συνδυάζει την μιμητική με το βωβό θέατρο αντικειμένων. Περιλαμβάνει επτά μικρές, ασύνδετες μεταξύ τους, ιστορίες, ποιητικές αλλά και κωμικές ταυτοχρόνως.
Οι μαριονέτες είναι φτειαγμένες από απλά αντικείμενα, όπως μπαλόνια, μπαλάκια του πινγκ-πονγκ και πλαστικές σακούλες, στα οποία επεμβαίνουν τα μέρη του σώματος του χειριστή.
Κατάλληλο για όλους άνω των 5 ετών.
Είσοδος: ανήλικες: 5 €, παιδιά: 2 €, σχολικές ομάδες: 2 € κατ’ άτομο. Μαθητές του Ινστιτούτου Θερβάντες και χρήστες της Βιβλιοθήκης του: δωρεάν με επίδειξη της κάρτας στο ταμείο.


NOW PLAYING TRACK
Beton7

Title

Artist

SHOW ON AIR

Για πες…

22:00 23:00

Beton7 Art Radio
Background